PRATITE NAS I NA:

O buši

O buši2021-04-13T11:28:20+02:00

AUTOHTONA PASMINA

Govedo buša

Buša je prepoznatljiva i jedinstvena pasmina goveda s područja Hrvatske, ali i šire regije. Stvarana je tisućama godina i u njoj se nalazi utkan trud seljaka koji su uzgojnim radom nastojali prilagoditi pasminu svojim potrebama. Sve do sredine XX. stoljeća u kraškim i gorskim područjima Hrvatske buša je dominirala u govedarskoj proizvodnji i bila je neposredno vezana za svakodnevni život ruralne sredine.

Buša je izvorna pasmina s područja Dinarida koja je sve do prve polovine 20. st. činila okosnicu govedarske proizvodnje. Na područje današnje jugoistočne Europe došla je prije više tisuća godina vestibulum i u suživotu s ondašnjim stanovništvom proživljavala društvena, gospodarska i socijalna previranja.

Malo je pisanih tragova o tome kako je onodobna buša izgledala. Prvi detaljniji prikaz buše, odnosno ilirskog goveda datira iz 1985. godine gdje se opisuje kao malo govedo, gotovo uvijek jednobojno s karakterističnom svijetlom, a kod svijetlih goveda tamnom prugom na leđima.

Ishodište ove pasmine – izvorni je oblik goveda “Bos brachyceros europeasus” unutar kojeg se profilirala još prije 6000 do 7000 godina. Onodobne velike migracije naroda podrazumijevale su i premiještanje pasmina goveda. Prateći seobe stanovništva, buša se s područja Bliskog istoka proširila i na područje jugoistočne Europe, uključujući i dijelove današnje mediteranske i gorske Hrvatske.

EKOLOŠKI PROIZVODI

Proizvodi od buše

Proizvodi od buše iznimne su kvalitete. Od mesa životinje koje su pasle ljekovitu travu u planini i na raznovrsnim pašnjacima, do vrhunskog mlijeka, sireva, ali i kože.

Meso

  • Govedina
  • Mlada govedina

Mlijeko

  • Svježe mlijeko

Sirevi

  • Svježi sir (škripavac)
  • Polutvrdi sir

  • Skuta

Koža

  • Obrađena koža

  • Neobrađena koža

SAZNAJTE VIŠE

Zanimljivosti o buši

Pročitajte zanimljivosti o buši, zaključke istraživanja, članke o nastanku pasmine i sličan informativno obrazovni sadržaj.

NAŠI ČLANOVI
Go to Top